info@dmva.nl 0183 30 70 40 +31183307040 Facebook Instagram Gratis waardebepaling

Hoe gaat een bezichtiging en waar moet je aan denken?

Een bezichtiging, hoe werkt dat eigenlijk? Hoe plan je er één in? Hoelang duurt het? Waar moet je aan denken? Jouw makelaar legt het uit.

 

Hoe gaat een bezichtiging en waar moet je aan denken?

Wil je voor het eerst een huis kopen en ben je een huis tegengekomen dat op papier binnen jouw budget past én voldoet aan jouw wensen? Dan is het tijd om een bezichtiging in te plannen. Als je nog nooit eerder een bezichtiging gedaan hebt, vraag je je misschien af hoe een bezichtiging in zijn werk gaat. Daarom beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen over bezichtigingen.

Hoe schrijf je je in voor een bezichtiging in?

Als je je in wilt schrijven voor een bezichtiging, neem je contact op met de contactpersoon van degene die het huis verkoopt. Meestal is dat een verkoopmakelaar. Bij de advertentie staan contactgegevens voor het inplannen van de bezichtiging. Meestal vind je een telefoonnummer en een e-mailadres of contactformulier. Door te bellen bereik je de verkopende partij het snelste.

Kun je zelf bepalen wanneer je gaat bezichtigingen?

In de meeste gevallen kun je kiezen uit een aantal momenten of dagdelen die zijn vastgesteld door de verkopende partij. Kun je op al die momenten niet? Dan wordt er in overleg gezocht naar een ander moment. Bij een gewild object wordt er soms gekozen voor een vastgesteld kijkmoment of open huis. Wat is het beste moment op de dag om te bezichtigen?

Kun je het tijdstip van de bezichtiging zelf kiezen? Kies dan voor een moment waarop er veel daglicht is. Dan kun je alles goed zien. Zeker in de winter zijn de dagen vaak een stuk korter. Houd daar dus rekening mee.

Kan de inschrijving voor een bezichtiging vol zijn?

Het komt regelmatig voor dat de inschrijving voor een bezichtiging vol is. Zeker als het om een gewild object gaat. Zijn de bezichtigingen volgepland? Soms is er een reservelijst voor het geval dat er toch iemand zijn of haar bezichtiging annuleert. Helaas biedt een plek op de reservelijst geen garantie dat je toch kunt bezichtigen.

Hoelang duurt een bezichtiging?

Hoelang een bezichtiging duurt is afhankelijk van het soort woning. Een bezichtiging duurt over het algemeen tussen de 20 minuten en één uur. De meeste makelaars hanteren bij de meeste woningen tijdslots van 30 minuten. Ook bij de De Makelaars van Altena hanteren wij regelmatig 30 minuten voor een bezichtiging. Bij grote woningen kan de bezichtiging langer duren en daar wordt dan ook tijd voor genomen.

Tip: Je doet er goed aan om tijdig aanwezig te zijn. Bezichtigingen zijn vaak strak gepland, dus als je te laat bent, is er meestal niet meer tijd omdat de volgende alweer klaar staat om te bezichtigen.

Is een tweede bezichtiging mogelijk?

Heb je interesse in het object, maar wil je eigenlijk nog een tweede keer bezichtigen voordat je een bod uitbrengt? Soms is het mogelijk een tweede bezichtiging in te plannen. Vraag de verkopende partij naar de mogelijkheden.

Bij de Makelaars van Altena is een tweede bezichtiging meestal mogelijk.

Waar moet je aan denken tijdens een bezichtiging?

  • Is het gelukt om een bezichtiging in te plannen? Dan zijn er verschillende zaken waar je aan moet denken. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet:
  • Bepaal van tevoren wat voor jou belangrijk is en schrijf dat op of maak een checklist. Op die manier vergeet je die zaken niet tijdens de bezichtiging. Wij hebben een checklist gemaakt, die je kunt meenemen naar je bezichtiging.
  • Neem iemand mee naar de bezichtiging, want twee zien meer dan één. Om te voorkomen dat jij het huis door een roze bril bekijkt, is het verstandig om een onafhankelijk iemand mee te nemen. Idealiter is dat iemand met verstand van zaken of iemand die al vaker een bezichtiging heeft gedaan. Je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Die kent de buurt goed en weet precies waar je op moet letten.
  • Gaat het om een huis met tuin of een appartement met balkon? Kijk dan goed naar de zonligging. In de zomer staat de zon hoger dan in de winter en in de ochtend staat de zon anders dan in de avond, dus houd hier rekening mee. Zeker als je hier veel waarde aan hecht, is het belangrijk om hier goed naar te kijken.
  • Stel alle vragen die je hebt! Hoelang hebben de verkopers er gewoond, waarom wordt het huis verkocht, wanneer is er voor het laatst onderhoud geweest, hoe is de buurt en zijn de directe buren, vanaf wanneer is het huis beschikbaar en kunnen er bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld raamdecoratie, worden overgenomen? Vraag ook of je de ‘vragenlijst verkoop woning’ mag bekijken. De verkoper is verplicht om uitvoerig informatie te verstrekken over het huis, ook als die informatie minder gunstig is.
  • Staar je niet alleen blind op het huis zelf, maar kijk ook naar de omgeving. Hoe vind je de straat, kun je er makkelijk parkeren en waar zijn de voorzieningen die jij gaat gebruiken, zoals de supermarkt, scholen en een bushalte?

En na de bezichtiging?

Ben je erg enthousiast na het bezichtigen? Denk er nog even goed over na en neem de brochure nog eens door. In sommige gevallen is het mogelijk om nog een tweede bezichtiging te plannen. Ben je er zeker van dat je deze woning wilt kopen? Breng dan een bod uit en/of neem contact op met de makelaar.