info@dmva.nl 0183 30 70 40 +31183307040 Facebook Instagram Gratis waardebepaling

Wat is het verschil tussen een waardebepaling of een taxatie van een huis?

Wat is een waardebepaling, wat is een taxatie en wat is het verschil? Jouw makelaar legt het uit.

Sta je op het punt om je huidige huis te verkopen en/of juist een nieuwe woning aan te kopen, dan kom je termen tegen als "waardebepaling" en "taxatie" tegen. Beide termen hebben te maken met de waarde van een huis, maar ze betekenen niet hetzelfde. Een waardebepaling dient namelijk een ander doel en wordt op een andere manier uitgevoerd dan een taxatie. We leggen uit wat het verschil is tussen een waardebepaling en een taxatie van een huis.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is een schatting van de marktwaarde van een huis. De schatting wordt doorgaans uitgevoerd door een makelaar. Het geeft je een idee van hoeveel je woning in de huidige markt waard is. Vaak het is het aanvragen van een waardebepaling de eerste stap die een verkoper doet. Op deze manier weet de verkoper wat je woning ongeveeer zal opbrengen bij verkoop én kan er gekeken worden of de makelaar een goede match is met de verkoper

Wanneer kies je voor een waardebepaling?

  • Inzicht: Heb je een nieuw huis op het oog en weet je nog niet zeker of dat je met de opbrengst van je huidige huis de nieuwe woning aan kunt schaffen? Dankzij een waardebepaling krijg je inzicht in de waarde van je huidige woning.
  • Bepalen van de verkoopprijs en de verkoopstrategie: Als je van plan bent je huis te verkopen, helpt een waardebepaling je bij het vaststellen van een verkoopprijs en de verkoopstrategie.

Hoe gaat een waardebepaling in zijn werk?

Een makelaar bezoekt je huis, inspecteert de staat ervan en neemt bepaalde factoren mee in zijn schatting, zoals de locatie en recente verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Op basis daarvan maakt hij een schatting van de waarde.

Hoeveel kost een waardebepaling?

Een waardebepaling is bij ons, en bij veel andere makelaars, gratis en vrijblijvend.

Vraag een waardebepaling aan

Voorbeeld van een waardebepaling

Je overweegt je huis te verkopen en wilt weten wat deze waard is. Je belt een makelaar en die brengt jou een bezoek. Na een korte rondleiding en een blik op recente verkochte huizen in de buurt, schat de makelaar dat je huis bijvoorbeeld 300.000 euro waard is. Dit geeft je een goed startpunt voor het bepalen van je verkoopprijs en verkoopstrategie. Omdat een waardebepaling meestal vrijblijvend is, kun je daarna zelf bepalen of je de makelaar inschakelt om jouw woning te verkopen.

Wat is een Taxatie?

Een taxatie is een formele en diepgaandere beoordeling van de waarde van een huis. Een taxatie wordt uitgevoerd door een erkende taxateur. De taxatie wordt opgeleverd in een officieel taxatierapport dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Een officieel taxatierapport wordt namelijk erkend door banken en bepaalde officiële instanties.

Wanneer kies je voor een taxatie?

  • Hypotheekaanvraag: De meeste banken vragen om een officiële taxatie om zo te kunnen bepalen hoeveel ze aan jou willen lenen.
  • Herfinanciering van hypotheek: Wil je huidige hypotheek vervangen door een nieuwe hypotheek? Door middel van een taxatie wordt de actuele waarde van je woning opnieuw bepaald.
  • Bepaalde rechtssituaties: In het geval van bepaalde rechtssituaties, bijvoorbeeld in het geval van een echtscheidingen of een erfeniskwestie, is een taxatie nodig om de waarde van een huis objectief vast te stellen.

Hoe gaat een taxatie?

Een officiële taxateur komt langs om je huis grondig te inspecteren. Alles wordt nauwkeurig opgenomen, de bouwkundige staat wordt bepaald en er wordt onderzoek gedaan naar de ligging en relevante buurtontwikkelingen. De vergaarde informatie wordt gebruikt om een gedetailleerd taxatierapport op te stellen. Dit proces verloopt veel grondiger dan het proces van een waardebepaling.

Hoeveel kost een taxatie?

De kosten voor een taxatie kunnen per makelaar variëren. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Vraag een taxatie aan

Voorbeeld van een taxatie

Je staat op het punt om een nieuwe woning te kopen, maar dient nog een hypotheek af te sluiten. De bank wil weten hoeveel de woning precies waard is voordat ze een lening verstrekken. Je huurt een erkende taxateur in die een uitgebreide inspectie doet en een rapport opstelt waarin staat dat je huis 300.000 euro waard is. De bank gebruikt deze informatie om te beslissen hoeveel ze aan jou willen lenen.

Volg ons op Instagram  Meer tips en tricks  Contact